Γράφουν οι γιατροί της κλινικής μας Χατζογιάννη Αλίκη και Φιαγκουσάκης Μανώλης
Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις πιο επιβλαβείς συνήθειες, τόσο για τη γενική υγεία μας, όσο και για τη στοματική. Η νικοτίνη που περιέχει ο καπνός, είναι μία ουσία που προκαλεί χαλάρωση και ευχαρίστηση. Όμως το μεγαλύτερο μέρος των παραγώγων του καπνού έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία μας.
Ειδικότερα οι συνέπειες του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι πολλές και σοβαρές, αφού η στοματική κοιλότητα αποτελεί την πύλη εισόδου του καπνού στον οργανισμό μας. Το κάπνισμα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, έχει συσχετισθεί με πλήθος στοματικών βλαβών. Άλλες από αυτές είναι αθώες και άλλες θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή μας.
Προβλήματα που γίνονται εύκολα αντιληπτά είναι κυρίως η κακοσμία, οι κιτρινόμαυρες χρωστικές στις επιφάνειες των δοντιών κ.α. Ένα υγειές στόμα και ένα ωραίο χαμόγελο μας γεμίζει αυτοπεποίθηση. Το αντίθετο αποτέλεσμα έχει άμεση επίδραση στη ψυχική μας υγεία, με επιπτώσεις τόσο στις κοινωνικές, όσο και στις επαγγελματικές μας σχέσεις.
Ωστόσο σε κάποιες οδοντιατρικές πράξεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αισθητικής των δοντιών μας, όπως είναι η διαδικασία της λεύκανσης, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό σε καπνιστές και σε μη καπνιστές.
Πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την σημαντική επίδραση του καπνού και των παραγώγων του, στην εμφάνιση και εξέλιξη των νόσων του περιοδοντίου. Χαρακτηριστικά έχει αποδειχτεί ότι οι χρόνιοι καπνιστές έχουν τρείς (3) φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρής περιοδοντικής βλάβης σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Η επούλωση και το θεραπευτικό αποτέλεσμα σε όλες σχεδόν τις οδοντιατρικές πράξεις – θεραπείες, ακόμη και τις πιο σύνθετες, όπως οι περιοδοντικές θεραπείες (συντηρητικές ή χειρουργικές), η τοποθέτηση εμφυτευμάτων) κ.α., έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε μη καπνιστές ή σε πρώην καπνιστές, εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης του καπνίσματος στους αμυντικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού.
Τέλος υπάρχουν και κάποιες σοβαρότερες ασθένειες του στόματος που οφείλονται στο κάπνισμα. Το κάπνισμα και το αλκοόλ αποτελούν τους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες της εμφάνισης των προκαρκινικών βλαβών και του καρκίνου του στόματος. Οι παράγοντες αυτοί έχει αποδειχθεί ότι έχουν συνεργική δράση, αφού το αλκοόλ λειτουργεί, ως προαγωγέας των μεταλλάξεων που προκαλούνται από τα παράγωγα του καπνού. Πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην ποσότητα του καπνίσματος (αριθμός τσιγάρων / ημέρα) και στον αριθμό των χρόνων καπνίσματος.
Συνοπτικά παραθέτουμε, μερικές από τις πιο σημαντικές στοματικές βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα:
· Κακοσμία στόματος.
· Εμφάνιση χρωστικών στις επιφάνειες των δοντιών.
· Τριχωτή γλώσσα.
· Αλλοίωση της γεύσης.
· Αυξημένες εναποθέσεις τρυγίας.
· Σοβαρή επίδραση στις ασθένειες του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα).
· Αρνητικές επιπτώσεις στην έκβαση σημαντικών οδοντιατρικών πράξεων - θεραπειών (τοποθέτηση εμφυτευμάτων, περιοδοντικές θεραπείες κ.α.).
· Προκαρκινικές διαταραχές (λευκοπλακία, ομαλός λειχήνας, ερυθροπλακία).
· Καρκίνος στόματος.
Ο ρόλος λοιπόν του οδοντίατρου είναι πολύ σημαντικός στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ο οδοντίατρος πρέπει να ενημερώνει τους ασθενείς του για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην στοματική υγεία τους και να τους παροτρύνει στη μείωση ή αν είναι δυνατόν ακόμη και στη διακοπή του.