Γνωρίζετε πως είναι ένα παιδικό στόμα πριν βγουν τα μόνιμα δοντάκια?
Τα νεογιλά δόντια είναι η πρώτη γενιά δοντιών που ξεκινούν να ανατέλλουν συνήθως από την ηλικία του 6ου μήνα ενός βρέφους και μετά. Τα πρώτα δόντια είναι συνολικά 20 (δέκα στην άνω γνάθο και δέκα στην κάτω γνάθο) και η διαδικασία εμφάνισης τους ολοκληρώνεται κατά μέσο όρο στο 3ο έτος ηλικίας του παιδιού.
Τα νεογιλά δόντια έχουν καθοριστικό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού, καθώς και στις βασικές λειτουργίες του στόματος, όπως είναι η μάσηση της τροφής και η ομιλία.
Στην παραπάνω εικόνα όπως μπορείτε να παρατηρήσετε κι εσείς, έχουν δημιουργηθεί τα μόνιμα δόντια ήδη και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής των νεογιλών δοντιών σε μόνιμα.
Τα παιδιά σταδιακά από την ηλικία των 6 ετών περίπου αρχίζουν να αλλάζουν κάθε νεογιλό δόντι με το αντίστοιχο μόνιμο. Τα νεογιλά αρχίζουν και «κουνάνε» κατόπιν πιέσεως που ασκείται από τα μόνιμα δόντια στην προσπάθεια τους να ανατείλουν, όμως κάποιες φορές κάποιο νεογιλό δόντι μπορεί να «πέσει» νωρίτερα λόγω προχωρημένης τερηδόνας ή λόγω κάποιου οδοντικού τραύματος. Σε μια τέτοια περίπτωση ο παιδοδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός πιθανόν να χρειαστεί να τοποθετήσει μηχάνημα διατήρησης χώρου για να αποφύγουμε μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα.
Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί περίπου στο 12ο με 13ο έτος ηλικίας του παιδιού. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα μόνιμα δόντια θα είναι 28 στο σύνολο, καθώς δεν έχουν ανατείλει ακόμα οι τρίτοι γομφίοι ή αλλιώς φρονιμίτες όπου κάνουν την εμφάνιση τους συνήθως στην ηλικία των 17 έως 20 ετών οπότε και θα φτάσουμε στα 32 δόντια του ανθρώπινου στόματος.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ανάπτυξη του κάθε παιδιού είναι διαφορετική.